Som en betydande roll i ett stort sammanhang är nuvarande presidenten Ewert Ljusberg ett namn att lägga på minnet. Denne herr Ljusberg har sedan 1989 haft posten som president för Republiken Jämtland.

Men vem är då Ewert Ljusberg och hur kommer det sig att han fått äran att bli Jämtlands officiella ambassadör? I den här artikeln berättar vi mer om den nuvarande jämtländska presidenten.

Trubadur, vissångare och underhållare

Jämtlands president sedan 30 år tillbaka, Ewert Ljusberg, kan tituleras på många sätt. Han är i grunden trubadur, det vill säga en musiker som komponerar och framför sin egen musik. Ljusbergs musik har sedan starten i början på 70-talet präglats av visor och under åren har musikern samarbetat med andra stora namn inom visans musik. Cornelis Vreeswijk, Billey Shamrock och Sid Jansson är några av de mer kända namnen denna folkkära jämte gjort musik tillsammans med.

Många av Ewert Ljusbergs visor är skrivna på lokal dialekt, närmare bestämt härjedalska. Han är själv född i Hede som är en tätort i Härjedalens kommun. Texterna har en stor betydelse i hans musik och Ljusbergs karaktäristiska och mystiska röst har även gett honom flera uppdrag som historieberättare. Du kanske har hört talats om tv-programmet “Har du hört den förut?” Hans röst kommer med andra ord väl till sin rätt i det årliga presidenttalet, vilket ägt rum sedan den fiktiva republikens start på 60-talet. 2019 års tal hölls i samband med Östersunds populära stadsfestival Storsjöyran i slutet av juli. Ta gärna en titt här om du önskar läsa talet ord för ord.

Trogen ambassadör

Ewert Ljusberg har sedan han valdes till president 1989 haft en viktig roll inom Jämtlands kulturliv. Han har förmågan, liksom sina föregångare, att sprida den gemenskap och kärlek för Jämtland som allt handlar om. Under sin tid på presidenttronen har han bland annat tagit fram en lokal version av den kända “Jantelagen”. Istället kallar Ewert Ljusberg sin egen lag för Jamtelagen och den verkar som en motpol till den nämnda Jantelagen från 30-talet. Den har precis som den andra tio “budord”, men något annorlunda formulerade. Jantelagen uppmanar dig till bland annat att “…inte tro att du är lika god som vi”. Som svar på detta uppmanar istället Ljusberg dig att “…veta att du är lika god som andra”.