Jämtland är ett vackert län i Sverige som ligger mer uppåt norr och består av huvudlandskapen Jämtland, Härjedalen, Hälsingland och Ångermanland. Hela Jämtland har en befolkning på cirka 118 000 innevånare. Jämtland har en storslagen natur och vackra landskap som är värda att se!

Att bosätta sig på orter i Jämtlandsområdet

Jämtland har 64 trevliga orter som är spridda i huvudlandskapen. Några av dessa större orter är till exempel Östersund, Åre och Strömsund. Hela Jämtlands län har en slående fjällnatur och gott om yta att köpa mark och bygga hus på, eller köpa en färdig bostad. I Jämtland har man närhet till skogen, sjöar och fjäll. Ska man till exempel flytta till landskapet Härjedalen, finns det en del bra nybörjartips för den nya Jämtlänningen som kan vara bra att veta. Jämtland har varierande storlek på alla orter i länet. Det är bra att fundera på om man vill bo centralt i en större ort, eller en mindre helt bort från stadens puls innan man bosätter sig. Jämtland har fler orter som kan erbjuda unika boenden. Ett unikt byggprojekt där orten Kaxås satsar på miljövänliga ekohus, visar en framtidsvision av miljövänliga hem när de är som bäst. Bygget heter ekobyn Ladriket och har 40 hus med vardera två våningar och en yta på 140 kvadratmeter. Väljer man en större ort som Östersund, kan man få lite av bägge världar och nära till fjäll men även nära till stadsliv och samhälle. Om man bestämmer sig för att köpa ett hus, är taket ett av de viktigaste delarna på ett hus att se över. Alla hus oavsett ort, behöver ett tak som är hållbart och stabilt. Bor man i en annan ort som till exempel Stockholm, kan man få taket fixat av professionella takläggare i stockholm som kan allt om tak! Att bosätta sig i ett hus eller lägenhet längre uppåt norr, innebär ett boende nära fiskevatten, vandringsleder, se norrsken och njuta av äventyr i skidorter på vintern.

Att göra i Jämtland

PÅ vintern finns det massor av roliga aktiviteter att göra som till exempel åka skidor i kända skidorten Åre. Många åker på skidsemester till Åre och har man inte egna skidor, går det alltid bra att hyra skidutrustning. På sommaren är Jämtland mycket vackert och Jämtland är perfekt för sommarsemestern för alla! Här kan man till exempel besöka Tännforsen i Åre som är Sveriges största vattenfall. I Östersund kan man besöka museet Jamtli som har en hel del samekultur och konst att visa upp. Åre är inte bara en vinterort för skidor. På sommaren kan man paddla, hyra mountain carts, hyra elcykel eller testa spännande zorbing, så kallad vattenboll. Jämtland är väl värt ett besök på semestern eller att bo i om man älskar natur och fjäll!