Jämtland har mycket att erbjuda – frisk luft, ett lugnt tempo och trevliga människor. Här finns mycket att upptäcka och aktiviteter för varje årstid. I norra Jämtland ligger Strömsunds kommun. Det är Sveriges största kommun till ytan och här kan du få chansen att uppleva samisk kultur, ta del av den årliga Dundermarknaden och alla festligheter som hör till. Du kan även ta chansen att besöka Jätten Jorm från Dunderklumpen och beundra det vackra Hällingsåfallet.

Natursköna vattenfall i bergsmiljö

I Strömsunds kommun är man framåttänkande och värnar om miljön med förnybar energi och utbyggnader av vindparker och miljösmarta samarbeten med bolag som https://www.tibber.com/se/, för en grönare framtid. Kanske är det för att naturen är så vacker i Jämtland som man vill värna om den. I Gäddede-trakterna som gränsar till Norge, finner ni det imponerande vattenfallet Hällingsåfallet. När ni besöker detta vattenfall; passa även på att besöka Frostviken Keramik. Det är en lokal gård i Häggnäset som tillverkar bruksföremål i stengods. De vackra kaffekopparna är goda att dricka morgonkaffet i och påminner om natursköna och lugna Jämtland. På Frostviken Keramik kan ni även avnjuta en fika och titta på den fantastiska utsikten över fjällen. Andas in och känn lugnet!

Sommarfestivalen Dundermarknaden

Missa inte att besöka Dundermarknaden om ni besöker tätorten Strömsund under sommaren. Det är en sommarfestival och marknad som brukar falla i början av juli. Här kan du handla unika hantverk från knallar på marknaden och provsmaka lokala ljuva maträtter. Jämtland är bland annat känt för det goda tunnbrödet som bakas i stenugnar. Utöver mat och hantverk kommer även ett tivoli med karuseller varje år. Det brukar vara populärt både bland stora och små barn. Passa även på att besöka hembygdsgården som ligger i anslutning till marknaden. Här kan du bland annat shoppa lokal hemslöjd och ta en fika på Kafé Tomten. Festligheterna tar heller inte slut där. De pågår till långt inpå natten. Varje år uppträder både lokala och nationella artister på Dundermarknaden. Här kan du dansa och umgås till långt inpå småtimmarna i den ljumma sommarnatten.

Lokala kända personer

Alla känner vi väl till Pippi Långstrump. Den starka lilla tjejen med flätor som rider runt på Lilla Gubben med sin apa Herr Nilsson, Astrid Lindgrens älskvärda karaktär. Dessutom känner vi nog till Pippis pappa. Karaktären som spelas av Beppe Wolgers, som har fyllt TV-rutan som fler älskvärda karaktärer än Pippis pappa. Beppe Wolgers härstammar från Strömsund. Han skrev även den kända filmen Dunderklumpen som kom ut 1974 och filmades i Strömsunds kommun. Filmen var Sveriges första animerade långfilm, då den till stor del är just animerad. Beppe Wolgers har gjort ett stort avtryck i Strömsunds kommun och Dunderklumpen och hans gäng lever kvar som färgstarka karaktärer som hyllas av kommunen.