Som en del av landskapets kulturella- och historiska minne är Jämtlands länsmuseum ett viktigt inslag. Museet består av kulturhistoriska byggnader, ett inomhusmuseum samt en konsthall. Museet är idag en stiftelse som drivs av Jämtland läns landsting och Österstunds kommun. Jamtli är ett samlingsnamn för alla delar som ingår i Jämtlands länsmuseum och konceptet grundar sig i “levande historia”.

Jamtli – ett levande museum

Det var på 80-talet som Jämtlands länsmuseum blev Sveriges första museum i att arbeta utifrån vad som kallas för “levande historia”. Det forna vardagslivet blev helt enkelt gestaltat i sina originalmiljöer med syftet att berätta historia på ett levande sätt. Museet har sedan dess blivit en av Jämtlands läns mest populära sevärdheter, inte minst bland barnfamiljer. Som ett bevis för Jamtlis unika och uppskattade koncept har museet vunnit flera priser. Barnens turistpris är ett exempel, vilket kammades hem 2006, liksom “Årets museum” 2014.

Unikt museum

Den som besöker Jamtli i Östersund kan vänta sig oväntade ögonblick i varje vrå. Är det inte någon detalj som får ögonbrynen att höjas så är det en uppgift som ska lösas. Ett besök är inte bara en upplevelse i sig, det är även en kunskapslektion. Jamtli sprider kulturell- och historiska kunskap på ett lekfullt och underhållande sätt som engagerar både stor och liten.

Ett populärt inslag i Jamtli är ladugården som tillhör Näsgården. Den gestaltar tiden i slutet av 1800-talet. På sommaren kan besökare vandra runt i en miljö med levande djur och människor som jobbar i gårdarna. Djuren är så kallade lantrasdjur, vilka är de raser som levt i landet i flera sekler. De kan livnära sig på lokalt producerat foder och besökarna får därmed uppleva hela kedjan i ladugårdsprocessen. Det finns dock även mer nyupptäckta lantraser på Jamtli så som bjurholmshönan.