En av Sveriges mest folkkära stadsfestivaler heter Storsjöyran och äger rum en gång om året i Östersund. För jämtarna är det här en viktig händelse under året, men festivalen lockar även turister från andra platser. Storsjöyran är en glad fest som bjuder på musik, event, stämning och underhållning.

Har du ännu inte besökt Östersunds glada stadsfestival? Här ger vi dig information och fakta kring Storsjöyran. Kanske blir det ett första besök nästa år när festivalen äger rum?

Storsjöyran – då och nu

Redan på 60-talet fanns det som dagens Storsjöyran har sitt ursprung i. På den tiden var det en form av manifestation mot den rådande avfolkningen av Jämtland. Det var dessutom på tapeten att landskapet skulle bli sammanslaget med Västernorrland, vilket jämtarna var starkt emot. En egen republik utropades av jämtarna, vilket var både på skämt och allvar. En president tillsattes, vilken blev Yngve Gamlin. Två decennier senare tog Moltas Eriksson över presidenttronen och han bidrog till att förnya befrielserörelsen genom att väcka liv i stadsfestivalen. Än idag är nämligen republiktänket ett viktigt inslag i Storsjöyran med vajande Jamtflaggor och presidenttal.

“Yran” som den ofta kallas i gemene mun var först i Sverige med att erbjuda musik i en trivsam central miljö med restaurangstråk. Idag hör Storsjöyran till en av Skandinaviens största festivaler i sitt slag. Under tio dagar varar Östersunds populära stadsfestival som bjuder på åtta olika scener med framträdanden. Mer än 1500 artister har under årens lopp uppträtt på Yrans olika scener och totalt sett har över en miljon besökare tagit del av utbudet.

På Yran blandas både svenska och utländska artister, vilket gör utbudet intressant för fler än lokala jämtar. Under åren har stora artister uppträtt på Storsjöyrans scener – Lady Gaga, Bryan Adams, Suede, Kris Kristofferson, Motörhead, Kings of Leon och Iggy Pop är bara ett urval av kända artister.