Östersund betraktas av många som Sveriges mest centralt belägna stad, landets mittpunkt om man så vill. Mellan 2007 och 2017 sålde stadens styre in Östersund som “vinterstaden”. Marknadsföringen byggde på att Östersund har en lång historia av att ha arrangerat tävlingar i olika vintersporter. Det är också en av Sveriges nordligast belägna fotbollsstäder där laget Östersunds FK framför allt ser Sundsvall som största rival. Som en av Jämtlands största orter är Östersund speciellt på många sätt. Det är den enda staden i Sverige som grundades på 1700-talet. Den är också residensort i Jämtlands Län, det är med andra ord den stad där länsstyrelsen har sitt huvudkontor.

Oavsett om du bor i Östersund eller någon annan stad i vårt avlånga land tillhör du förmodligen majoriteten människor som tycker det är viktigt hur det ser ut i ditt hem. Inte minst hur dina väggar ser ut. Hos Familjetapeter.se hittar du mängder av snygga tapeter från några av världens främsta tapettillverkare.

Östersund grundades av kung Gustav III år 1786. Vid det laget hade det i mer än hundra år pågått en debatt om huruvida en stad överhuvudtaget skulle grundas i Jämtland. Debatten bottnade delvis i att Jämtlands tillhörighet till Sverige var omtvistad. Jämtland var ju traditionellt sett en fristående bonderepublik och det var ett arv som bestod på 1600-talet.

Idag är Jämtland en kommun med dryga 60 000 invånare.