Jämtland har en fantastisk natur och många fina vandringsleder som går genom både skog och fjäll. Lederna är välmarkerade och det finns gott om boenden i närheten av vandringsområdena. För den som vill vandra eller springa i storslagna naturmiljöer finns det med andra ord oändliga möjligheter att hitta sin egen favoritled.

Så förbereder du dig inför turen

Oavsett om du ska springa eller vandra i Jämtland är det viktigt att klä dig rätt och ha med rätt utrustning. Funktionella kläder som skyddar mot väder och vind är viktiga liksom att ha med tillräckligt med mat om du ska vara ute i flera dagar. Om du ska vandra är det ett måste att ha ett par rejäla fritidsbyxor som sitter bra och som är slitstarka och vattenavvisande. Hos ITAB Outdoor kan du enkelt hitta dina favoritbyxor och beställa dem online.

Innan du ger dig ut på en längre vandring eller löptur bör du också ha förberett din kropp på bästa sätt. Träna upp din kondition i god tid innan genom att regelbundet springa eller promenera långa sträckor. Använd de kläder och skor som du har tänkt ha under Jämtlandsturen så att du är säker på att de sitter bra och att du inte får skavsår eller ont av utrustningen. Lägg gärna till ett eller två styrketräningspass i veckan då du fokuserar på att bygga en stark mage, rygg och ben. Om du ska bära en tung packning bör du även öva på att gå med den då och då för att bygga upp tillräckligt med styrka. Ska du springa i fjällen bör du lägga tid på att hitta en lätt och smidig löparryggsäck som sitter bra samt att även satsa på bra terrängskor som ger ett bättre grepp än vanliga löparskor.

Fina vandringsleder i Jämtland

Det finns flera olika leder i Jämtland varav Jämtlandstriangeln hör till en av de mest kända. Den går mellan fjällstationerna Blåhammaren, Storulvån och Sylarna och är totalt 47 kilometer lång. Varje etapp är mellan 12-18 kilometer och om du vandrar tar de ungefär 4 till 8 timmar. Mellan varje etapp kan du bo bekvämt på fjällstationen och behöver med andra ord inte släpa med dig tält och sovsäck på turen. En annan fin plats att springa eller vandra på i Jämtland är Edåsdalen. Här finns mängder av fina stigar i vacker fjällnatur. Bland annat kan du göra en dagstur till de små fjällsjöarna Stora och Lilla Offsjön eller bestiga någon av fjälltopparna Renfjället, Lillvallen eller Grofjället. Om du vill ha mera puls och stadskänsla är ett besök i Åre ett givet val eftersom du där hittar flera affärer, restauranger och hotell. Ta gärna kabinbanan upp och vandra högt upp på Åreskutan medan du njuter av den vidsträckta utsikten över bland annat Åresjön.