Trivs du i skog och mark? Då är ett besök i Käringbergets naturreservat ett måste. Käringberget är vad som kallas för svensk urskog och bjuder på varierad natur och spännande historia. Naturreservatet är beläget i Bräcke Kommun.

Ta dig hit

Du som vill uppleva jämtländsk natur på bästa sätt bör inte missa att vandra omkring i Käringbergets urskogar. Naturreservatets utgångspunkt tar sin start i Ljungå som ligger några mil söder om tätorten Kälarne. För att ta sig direkt till Käringberget kör du väg 320 tills du når en vägskylt som leder dig in på en bilväg i skogen. Käringberget ligger cirka två kilometer nordost om Ljungå.

Bränder

Under de senaste 700 åren har det härjat många skogsbränder i naturreservatet. Skogens äldsta tallar har överlevt cirka hälften av alla bränderna eftersom de klarar sig bättre än exempelvis granar.

Tall är alltså idag det som Käringberget bjuder mest på, liksom mängder av så kallade rödlistade vedsvampar, vilka är ytterst artrika. Döda tallar från gångna tider gör reservatet extra intressant. Då dessa finns i soliga delar av skogen kan insekter leva inuti de döda träden. Det innebär att många sällsynta och även hotade arter faktiskt överlever i Käringbergets naturreservat.