Jämtland är en av de vackraste platserna i vårt avlånga land. Det är lätt hänt att Norrlands skönhet under sommaren förringas eftersom det är så starkt förknippat med vinter, kyla och nordliga breddgrader. Med ett sådant tankesätt kommer du tyvärr att gå miste om mycket. Jämtland är en härlig destination med mycket att erbjuda även under sommarens månader. Naturlandskapet i Norrland är inte jämförbart med något annat i Sverige och detta är minst lika vackert i plusgrader som minusgrader. En jämtländsk vintermorgon med solsken är svårslagen men den också det en sommardag med skinande sol och bad. På så sätt lyckas Jämtland kombinera det bästa av både sommar och vinter.

Ett landskap fyllt av historia

Som ett område mellan Sverige och Norge har Jämtland spelat en viktig roll genom historien. Kulturellt har landskapet blivit influerat av både svenska och norska traditioner, vilket skapat en unik jämtländsk mix. Med tanke på detta är det inte heller så konstigt att många jämtlänningar än idag är väldigt hemkära och nostalgiska angående Republiken Jämtland. Det var faktiskt en egen republik en gång i tiden men idag används konceptet Republiken Jämtland mest som ett humoristiskt inslag och som en del av ett större marknadsföringsprojekt.

Storslagen natur och rikt djurliv

Det finns mycket att se och uppleva i Jämtland. Förutom att strosa runt i Östersund som är landskapets centralort, finns det en storslagen natur att uppleva. Alla med intresse för vandring, friluftsliv och naturliv bör besöka Jämtland för att uppleva all den gröna rikedom som landskapet besitter. Varför inte övernatta i naturen, ta med lite material från Byggmax för att bygga en koja eller övernatta i tält. I naturen finns även ett rikt djurliv. Det är vanligt att stöta på Jämtlands landskapsdjur älgen när du är ute i naturen Det finns nämligen en stor älgstam i området och att stöta på älgar när man tar en tur ut i skogen hör därför till vanligheten.

Strosa runt i Östersund

Om du vill se Jämtland från ett stadsperspektiv rekommenderas en tur till Östersund. Det är den största staden och centralorten i landskapet. Staden har en mysig atmosfär och Storsjön som finns i själva staden bidrar till en naturnära känsla. Kända sevärdheter är bland annat ett flertal kyrkor och vackra byggnader såsom rådhuset och även den berömda Frösöstenen som finns utanför landstingshuset som är faktiskt världens nordligaste bevarade runsten.

Ett mer modernt landmärke i Östersund är byggnadsverket Arctura som är en stor ackumulatortank intill skidstadion. Den lyser upp i vackra blåvita färger i mörkret vilket skapar en häftig uppenbarelse. Arctura är dessutom 55 meter högt så om du tar hissen upp till högsta våningen erbjuds du även en storslagen vy med utsikt över hela Östersund, Frösön, Ås, Storsjön och Oviksfjällen. Däruppe finns även restaurang för den som vill stanna lite längre och njuta av vyerna.