Om man ska flytta till Jämtland kan det vara roligt att bygga sitt eget hus. Då får man ett hus som ser ut precis som man vill och man har också möjlighet att anpassa huset. Överlag finns det en hel del att tänka på när man flyttar, men vad mer bör man fundera över när man ska bygga ett hus i Jämtland?

Att tänka på vid byggnationen

I Jämtland kan väder och vind variera ganska kraftigt. Det kan vara relativt varmt och skönt på sommaren men på vintern kan rejäla snöstormar dra förbi och orsaka problem med kyla, is och stora snömängder. Det här är en sak man bör tänka över när man ska bygga sitt hus. När snösmältningen sedan börjar kan det bli rejält blött och det kan därför vara direkt dumt att placera sitt hus precis nedanför en sluttning.

Välj rätt material

När man ska bygga hus behöver man också fundera lite över vilka material man ska välja. Ska huset vara brädklätt eller ha en tegelfasad? Ska det ha effektiva fönster pvc eller vill man ha träfönster? Fördelen med fönster av PVC är att de är lättare och dessutom behöver de i stort sett inget underhåll alls. De tål dessutom hårt slitage av väder och vind. Om man inte ska bo heltid i sitt hus eller om man bara vill använda det som stuga under kortare tider av året kan det vara klokt att se till att man väljer material som tål längre perioder utan underhåll. Om man bor långt ifrån Jämtland är det nämligen inte helt enkelt att bara åka dit för att kolla till sitt hus.

Vad kostar det att bygga hus?

Om man ska bygga hus kan man snabbt slås av att priserna varierar en hel del. Ju mer specialdetaljer man vill ha, desto dyrare blir det generellt sett. Om man ska anlita hantverkare till allt blir det också dyrare än om man kan göra en del arbete på egen hand. Man bör i alla fall räkna med att lägga ett par hundra tusen på husbygget. Uppåt kan priserna skena iväg hur långt som helst beroende på hur hög budget man har.

Köp en tomt

Om man ska bygga ett hus i Jämtland behöver man en tomt att bygga på. Det kan vara klokt att se över hur tomten ligger för att kunna avgöra om det är en plats man vill bo på. Det är också bra att titta på hur tomten ligger sett till väder och vind. Om tomten har ett utsatt läge kan det vara bra att tänka extra mycket på vilka material man använder till huset. Om tomten ligger långt ifrån affärer och annat kan man också behöva se över hur vägarna ser ut om det skulle bli riktigt dåligt väder.