Åre är Sveriges största skidort med imponerande anläggningar för både längd- och utförsåkning. Den alpina skidåkningen är dock vad som gjort Åre känt inom den internationella skidvärlden. Här gick bland annat förra årets alpina VM av stapeln.

Svenska Skidförbundets kontor för alpin skidåkning finns i Åre och det är här planeringen av säsongens alpina tävlingar äger rum.

VM i alpin skidsport 2019

Åre stod värd för förra årets alpina världsmästerskap efter att ha vunnit kampen om arrangörskapet mot italienska Cortina d’Ampezzo. Mästerskapet pågick mellan den 4 och 17 februari 2019, men den första dagen var endast ägnad invigningsceremonin. Det var tredje gången gillt för Åre som tidigare varit värd för VM två gånger.

För Sveriges del blev det ett silver totalt sett under hela mästerskapet. Det var Anna Swenn Larsson som kammade hem andraplatsen i slalom. När det gäller guldligan avslutade Norge och Schweiz VM-mästerskapet med vardera fyra vunna guldmedaljer. USA följde tätt efter med två vunna guld.

Skidtävlingar 2020

Den kommande skidsäsongen bjuder inte på något VM i Åre, men ändock flera intressanta tävlingar under vintern. Kvalet till ungdoms SM sker i Åres alpina backar, liksom det avslutande arrangemanget för tävlande skidungdomar. Skidorten kommer även att bjuda på lilla världscupen för 11-14 åringar samt FIS Super G för damer.