Jämtland som landskap är känt för sin patriotism och presidentstolen är ett bevis på att jämtarna tar sin “republik” på allvar. Det finns så klart mer kultur och tradition bakom ordet president än seriös politik. Oavsett är det dock ett viktigt inslag för en jämte och det jämtländska landskapet som sådant.

Så vilka är då dessa presidenter som suttit på podiet sedan utropandet av den moderna republiken Jämtland? Här ger vi dig mer information om den jämtländska historiens forna presidenter.

Yngve Gamlin – först ut

När diskussionerna tog vid gällande huruvida Jämtland och Västernorrland skulle bli sammanslaget sa jämtarna ifrån. Landskapets patriotism blommade på nytt ut när allvaret sattes på sin spets. Jämtarna gjorde ett starkt motstånd till planerna om en sammanslagning och utropade kort och gott en jämtländsk republik. I samband med detta fick den folkkära skådespelaren, regissören, målaren och scenografen Yngve Gamlin infinna sig i rollen som president. Eller rättare sagt; han blev utropad president av den jämtländska befolkningen. Året var då 1963 och Gamlin var då 37 år gammal.

Även om Yngve Gamlin vid tiden för utropandet av republiken bodde och verkade i Stockholm värnade han djupt om sin hembygd. Han kom ursprungligen från Strömsund i norra Jämtland där han bodde ända fram till 1945 då lasset gick till Stockholm. Somrarna tillbringade Gamlin på Öhnm närmare besämt Sundnäset, vilket också blev slags säte för flertalet filminspelningar.

Gamlin arbetade bland annat med Povel Ramel och var en idéspruta till de folkkära Knäppupp-produktionerna. Han var känd för sin utomordentliga träffsäkerhet på att imitera politiker, men också sina enastående rolltolkningar i filmer.

Jämtlands första president gick bort 1983 och är begravd i sin hembygd i Strömsund.

Jan “Moltas” Eriksson

Efter Yngve Gamlin valdes den kända underhållaren Jan “Moltas” Eriksson till ny president för den jämtländska republiken. Han föddes och levde i Uppsala, men hade anor från Ragundabygden i Jämtland.

Det var framför allt hans samarbete med Hasse Alfredsson och Tage Danielsson som gjorde “Moltas” känd för allmänheten. Han medverkade bland annat i Mosebacke Monarki samt På Minuten på radio. Under åren gjorde var Moltas även med i några olika filmer. Presidenttronen satt han på mellan åren 1983 och 1988. Han var bland annat en av personerna som såg till att återuppliva Östersunds folkkära stadsfestival Storsjöyran.

“Norgevisan” är ett verk skrivet och presenterat av Moltas i rollen som hans alias “Bobo Slacke”. Den provocerande refrängen “Norge, Norge, det är ett ruttet land” skapade stora rubriker i både Sverige och Norge. Moltas lyckades få till fler uppseendeväckande händelser under åren som underhållare i tv och radio.